Vanliga frågor

# Vad är det för åldersgräns på elektriska sparkcyklar?

All elektriska sparkcyklar, som har en motor med max 250W och en maxhastighet om 20 km/h, räknas som cykel. Dvs. samma regler som gäller för vanliga cyklar, gäller också för elsparkcyklar. 
Notera att sparkcyklar som har en starkare motoreffekt och/eller en högre hastighet INTE räknas som cykel. Dessa elsparkcyklar får endast användas på där trafikregler inte gäller eller på inhängnat område. 
 

# Måste man använda hjälm?

Samma regler som gäller för cyklar gäller också för elsparkcyklar.
Dvs. alla personer som är under 15 år skall enligt lagen bära hjälm. För vuxna är det valfritt.

Vi på eZRide rekommenderar dock att alltid använda hjälm, oavsett ålder.  

# Vart får man köra med elektriska sparkcyklar?

Elsparkcyklar, som uppfyller kraven för cykel, får köpas där vanliga cyklar får köra. Det innebär att man kan köra på alla cykelbanor. Finns det ingen cykelbana skall man köra på höger sida av vägen. Tänk på att håll dig så långt ut på kanten som det går.
Självklart ska man visa hänsyn till andra trafikanter och fotgängare.

# Får man ta med elsparkcykel på buss och tåg?

Du får ta med dig din elsparkcykel på både buss och tåg.

Så här står det på SL´s hemsida:

"Du får alltid ta med dig små barncyklar utan kedja i SL-trafiken. (Alltså två- och trehjulingar som inte drivs med en kedja och som är avsedda för förskolebarn.) Du får också ta med sparkcykel och hopfällbar cykel."
Mer information finns på SL´s hemsida www.sl.se

# Hur laddar jag min elsparcykel och hur lång tid tar det?

Din elsparkcykel laddar du med den medföljande laddaren. Laddaren är av samma typ som används till t ex bärbara datorer. 
Att ladda batteriet tar ca 2-5 timmar, beroende på hur mycket ström som finns kvar i batteriet samt modell av elsparkcykel.
OBS!! ANVÄND ENDAST LADDARE SOM FÖLJER MED PRODUKTEN OBS!!

# Kan jag använda elsparkcykel när det är mörk?

Både INOKIM LIGHT, QUICK 3 samt EGRET kan med fördel användas när det är mörkt ute då de har inbyggd belysning både fram och bak. 
Belysningen är framförallt till för att du skall synas i trafiken. 
Om du vill har mer lyse fram, för att du skall får bättre sikt, rekommenderar vi att du köper ett LED ljus, samma typ som används på vanliga cyklar, och sätter på styret. 
 

# Behöver jag vara rädd för att INOKIM börjar brinna?

Under senare tid har tyvärr flera billiga varianter av "Hoverboard" fattat eld varför det är naturligt att fråga om elsparkcyklar är säkra?
Samtliga komponenter på alla elsparkcyklar som Ezride marknadsför är noga utvalda för att säkerställa högsta kvalite och säkerhet. 
Elkomponenterna på våra elsparkcyklar har CE märkning vilket är ett bevis på att komponenterna uppfyller alla EUs krav för elsäkerhet. 
INOKIM och EGRET tillverkar tusentals elektriska spakrcyklas varje år (och har så gjort sedan 2009). INOKIM har aldrig fått någon rapport om att en sparkcykel skulle ha fattat eld.